U Zagrebu predstavljena knjiga i CD „Ganga – s izvora glas“

U dvorani Matice hrvatske u Zagrebu u petak je predstavljena knjiga i CD „Ganga – s izvora glas“ u organizaciji Odjela za arheologiju i etnologiju Matice hrvatske i Udruge za očuvanje kulturne baštine i istobiti Davorija iz Gruda.

Dvorana je okupila veliki broj ljudi, a na predstavljanju je nazočio i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, aktualni ministar u Vladi RH Goran Marić koji je ujedno napisao predgovor u knjizi Ganga s izvora glas, kao i mnogi drugi.

Prije početka službenog dijela programa održana je minuta šutnje za pokojnog generala Slobodana Praljka.

U programu predstavljanja sudjelovali su Stipe Botica, Lidija Bajuk, Ante Kraljević, Goran Marić, Jure Miloš, Damir Zorić, Milan Bandić i Goran Marić. U glazbenom dijelu programa nekoliko stihova gangi otpjevale su gangaške skupine iz Gruda, Posušja i Širokog Brijega.

Nakon dvije godine snimanja i brižljivog biranja reprezentativnih pivanja gange završen je projekt koji se manifestirao kao izdanje s CD-om i knjižicom “S izvora glas”. 75 ganga od Cetine do Neretve otpjevalo je 23 gangaša. Birajući ona napoznatija, ali i najljepša pjevanja. Na samom CD-u većinu ganga pjeva Damir Miloš koji sa svojim momačkim glasom zorno prikaziva izvornu ljepotu gange. Uz njega s po nekoliko primjera sudjeluju i legende gangaškog pjevanja – Sire, Stipe Jelić, Đulić, Pegotić, Gigalović, Vencel, Milan, Kempesi, braća Kopilašići... samo su neka od imena koja su zabilježena na ovom CD-u.

Zahvaljujući Udruzi „Davorija“ i braći Miloš koji su najzaslužniji za ovaj događaj, Grude su gangu pomakle korak dalje od zaborava. Ova knjiga i nosač zvuka učinili su je nepropadljivom baštinom koja će se sačuvati za generacije koje dolaze iza nas.

 

Izvor: Grude Online