Grudsko pivanje

Projekt koji sam radio s više skupina gangaša s područja grudskog pivanja. Dvostruki CD "Grudsko pivanje" i popratna knjiga u prilogu. Predstavlja se ganga, džotavica, putničko pivanje, gusle i diple iz grudskog kraja. Sudjelovalo je 15 gangaških ekipa (13 muških i dvije ženske) s cijelog područja grudske općine tako da predstavljamo jedan presjek tog karakterističnog bekijskog pivanja. Snimljeno je više od 180 ganga, čije smo sve tekstove zapisali u knjjizi.
U popratnoj knjizi tekstove su pisali, o gangi etnomuzikolog s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu mr.sc. Joško Ćaleta i o povijesti Gruda prof. dr. fra Andrija Nikić.
Knjigu je tiskao Grafotisak i stvarno je jako dobro relizirana. Mogu vam reći ponosan sam sad dok je držim u ruci. Kao što rekoh riječi svake gange smo zapisali uz dodatne napomene čija je to ganga, kad se piva ili neku drugu zanimljivost. Pa samim time snimak gange dobiva još jednu dimenziju, jer često su slušateljima riječi nerazumljive.

CD možete kupiti po cijeni od 20 km/80 kn u CD shopu pored Prodexa u Gorici i Eurobenz u Sovićima.

Jedan mali izvadak iz teksta Joška Ćalete koji će najbolji opisati ovo izdanje:

Netemperirano pjevanje poput gange objektivno je vrlo teško notno zapisati. Stoga je jedini pouzdan način prikupljanja i izrade dokumentacije o postojanju ovog glazbenog žanra kvalitetno audio i video snimanje formalnih i neformalnih izvedbi još aktivnih pojedinaca i skupina gangaša. Ovo je najvjerniji način na koji se ganga može arhivirati kao živi dokument, a kojim se ubuduće mogu koristiti kako nositelji tradicije, tako i znanstvenici, istraživači. Na navedene postupke odlučili su se i nositelji pjevne tradicije u grudskom kraju, a njihovi prijepori rezultirali su izdavanjem dvostrukog CDa "Grudsko pivanje". Skupina ljubitelja gange aktivnih pjevača iz Gruda odlučila je snimiti gange i različita tradicijska pjevanja s područja Grudskog kraja kao zalog svoje tradicijske ostavštine, svoj obol nadolazećim generacijama.
Posebno treba istaknuti činjenicu da je u projektu snimanja nosača zvuka sudjelovalo čak 15 pjevačkih skupina iz različitih krajeva grudske općine. Dvije ženske pjevačke skupine te 13 muških pjevačkih skupina na najbolji način su predstavile svoje pjevanje koje nazivaju "bekijsko pivanje". Koncept projekta temeljio se na izboru najzanimljivijih i za pjevače najznačajnijih "pivanja" i gangi. Ono što je posebno istaknuto su gange "sklonjene" od poznatih pivača-gangaša, legendi ovog pjevanja koje su svojim posebnostima izradili osebujan grudski stil ganganja. Ovim činom autori projekta su željeli odati priznanje i svojevrsnu zahvalnost svim prethodnim generacijama umrlih gangaša koji su svojom pjevačkom aktivnošću i glazbenom inventivnošću ostavili neizbrisiv trag u tradiciji gange. Komentari i objašnjenja napisana u knjižici uz pojedine gange, dio "života" ove zanimljive glazbene forme, učinit će Vaše slušanje zanimljivijim, odvodeći Vas na putovanje bespućima i prostranstvima ovog slavnog kraja.