7. smotra folklora Splitsko-dalmatinske županije

  • Objavljeno u Najave

Sedmi put zaredom, Savez kulturno-umjetničkih društava Splitsko-dalmatinske županije, pod generalnim pokroviteljstvom Županije, organizira smotru folklora koja će se upriličiti u subotu, 4. lipnja 2016. godine. u Imotskom. Predviđeni početak smotre je u 18 sati kada bi se 15 društava uputilo u mimohodu od srednje škole do glavnog gradskog trga i to trasom: Ulica kralja Zvonimira, Šetalište Stjepana Radića te krajnju točka Trg Matice Hrvatske. Predviđeno trajanje smotre je do 21 sat.

U slučaju nevremena, te općenito loše vremenske prognoze, mimohod i korištenje javnih površina se otkazuju, a program će se održati u prostorijama kino dvorane u Imotskom od 19 sati.

Tijekom folklorne večeri na otvorenoj sceni predstavit će se sveukupno 15 folklornih skupina naše županije (iz svih njenih dijelova: otoka, priobalja, gradova, trogirske i splitske Zagore, Cetinske i Imotske krajine) i to:

1 KUU „Bijele ruže“, Podbablje
2 KUU „Novae“, Runovići
3 HKUD „Peruča“, Hrvace
4 KUD „Vinjani“, Vinjani
5 KUD „Šolta“, Šolta
6 KUU „Milan Begović“, Vrlika
7 KUD „Pleter“, Dugopolje
8 KUD „Dalmacija“, Dugi Rat
9 KUD „Glavice“, Glavice
10 KUU „Mosor“, Gata
11 KUD „Kvadrilja“, Trogir
12 KUD „Primorski Dolac“, Primorski Dolac
13 KD „Brnaze“, Brnaze
14 KUD „Ban Neorić“, Neorić
15 KUD „Dikovača“, Zmijavci
16 KUD Bugojno

Svi navedeni scenski prikazi mogu se temeljem istog svrstati i po folklornim zonama, temeljem čega je moguće zaključiti kako ćemo se pjesmom i plesom šetati čitavom županijom Splitsko-dalmatinskom, ali ćenakratko zalaziti i u druge etno-krajeve. Županijska smotra folklora ima svrhu okupiti amaterska kulturno-umjetnička društva naše Županije na jednom mjestu kako bi pred stručnim ocjenjivačkim sudom (ove godine u sastavu: prof. Sanja Ivančić /Etnografski muzej Split/ i gosp. Vido Bagur /istaknuti hrvatski koreograf i koreolog, stručni suradnik Hrvatskog sabora kulture i Instituta za etnologiju I folkloristiku – Zagreb) pokazala založnost i dosege rada tijekom protekle godine dana te upotpunjuje i kulturno-turističku ponudu mjesta / grada.

Stručni ocjenjivački sud pomaže organizatoru predložiti i one grupe koje su pokazale iznimnu kvalitetu u prezentaciji i selektirati iste kao izborne za državne smotre folklora i to:

Jednu folklornu skupinu koja izvodi koreografirani folklor za Državnu smotru koreografiranog folklora u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koja će se i ove godine u jesen održati u Čakovcu.
Jednu folklornu skupinu koja izvodi izvorni folklor za Državnu smotru izvornog folklora u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koja će se održati u jesen u Križevcima
Tri izvorne skupine (za regionalnu smotru izvornog folklora Dalmacije „Na Neretvu misečina pala“ koja se održava u svibnju Metkoviću)

Na prethodnim smotrama, 2008. godine u Splitu, 2011.g. u Sinju, 2012.g. u Trogiru, 2013.g. u Makarskoj, 2014.g. u Kaštel Sućurcu te 2015.g. u Splitu svojim programima se predstavilo sveukupno 40 različitih folklornih udruga naše županije. Od aktualnog broja članica koji uslijed financijskih problema s kojima se udruge nose fluktuira iz godine u godinu, a kreće s na razini od cca. 25 članica godišnje, na ovogodišnjoj sceni predstavit će se 15 članica s oko 380 izvođača.