Administrator

Božićno silo 2024.

U subotu 16. prosinca Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti DAVORIJA organizirala je tradicionalno 12. “Božićno silo” Grude 2023. Prepuna kino dvorana uistinu je uživala u izvedbama najboljih guslara i diplara iz BiH, Hrvatske i Crne Gore i ponajboljih gangaških skupina iz Zapadne Hercegovine. Vrhunska imena iz svijeta gange i guslarstva, kojoj je cilj očuvanje identiteta i prikazivanje kulture drugih naroda, odnosno izvedbi na guslama iz različitih područja. Na početku programa nekoliko prigodnih riječi uputio je načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, a manifestaciju je svečano otvorio Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine ŽZH.

Na koncu programa svim nazočnima obratio se Jure Miloš, predsjednik Udruge Davorija, koji je zahvalio svima na dolasku i čestitao nadolazeće blagdane. U nastavku pogledajte snimku Božićnog sila koje je uživo prenosio portal Grude Online, kao i fotogaleriju.

www.grude-online.info

Škola gange u Zagrebu

Škola gange s radom započinje 21. listopada i traje do 22. studenoga 2023. Ona okuplja sve, od 16 do 66 godina. Ukoliko želite više naučiti o gangi, ovo je jedinstvena prilika za vas!

Upisi su u tijeku, a broj mjesta je ograničen.

Škola gange povezat će vas s vašim korijenima, podsjećajući vas tko ste i odakle dolazite!

Službeni organizator ovog projekta je „Udruga kralj Tomislav“, zajedno s partnerima projekta Općina Cista Provo, Općina Šestanovac, Kulturna udruga sveti Jure.

Više informacija o Školi gange i upisima možete dobiti na Facebook profilu te e-mail adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

11. Božićno silo u Grudama

Božićno silo u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine i istobiti DAVORIJA održano je u subotu u prepunoj kino dvorani u Grudama. Manifestacija koja već 11 godina za redom čini ovo, a i šire područje, središtem izvornog napjeva – gange i vrhunskog umijeća sviranja gusala. Božićno silo okupilo je i ove godine vrhunska imena iz svijeta gange i guslarstva, kojoj je cilj očuvanje identiteta i prikazivanje kulture drugih naroda, odnosno izvedbi na guslama iz različitih područja, čime se žele oživjeti prijašnja ‘božićna sila’, druženja i pjevanja. Također, proslavljen je i mali jubilej – 20 godina javnog djelovanja braće Damira i Jure Miloša.

Manifestaciju je svečano otvorio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, a nakon toga redom su nastupali:

 • Guslar Jure Miloš
 • Ganga Grude (Mile Prlić, Ante Boban, Cmiljan Glavaš i Srećko Spajić)
 • Narodni guslar Milan Vujović, Nikšić – Crna Gorca
 • Ganga Široki Brijeg – Grude (Domagoj Karačić, Jure Miloš i Ivan Barać)
 • Diplar Ante Kovač, Posušje
 • Ganga Široki Brijeg (Mirjana Karačić, Jasna Grbešić i Blagica Bošnjak)
 • Diplar Nediljko Madžar, Drniš
 • Ganga Posušje – Ljubuški (Ivano Petrović, Tihomir Kovač i Gabrijel Kovač)
 • Guslar Predrag Bajić, Imotski
 • Ganga Posušje (Ante Grubišić, Ante Boban i Milan Begić)
 • Narodni guslar Kosta Plakalović, Vučja Luka
 • Ganga Grude – Široki Brijeg (Ivan Grubešić, Jure Miloš i Damir Miloš)

Na koncu programa svim nazočnima obratio se Jure Miloš, predsjednik Udruge Davorija, koji je zahvalio svima na dolasku i čestitao nadolazeće blagdane.

Izvor www.grude-online.info

Projekcija Radio Ganga u Zagrebu

20. srpnja s početkom u 19.30 sati u Vintage Industrial Bar, Zagreb prikazati će se dokumentarac "Radio ganga". Ulaz je besplatan.

"Radio Ganga" je priča o Tomi, voditelju na radijskoj postaji u Grudama koji snima i arhivira gange jer je svjestan da ta tradicijska glazba izumire. Stoga želi da se ganga stavi na listu nematerijalnih dobara UNESCO-a i odlučuje povesti gangašku skupinu u Pariz kako bi im zapjevali.
Redatelj: Zdenko Jurilj
Scenarist: Robert Bubalo
Program i projekcije su u potpunosti besplatni za sve gledatelje/ice i posjetitelje/ice.
 

Šije

Dokumentarni film Nikole Babića iz 1970. godine prikazuje kako se igra stara narodna igra šijavica. Iskusni dokumentarist s inventivno osmišljenim pokretima kamere, naglasio je povezanost žestine same igre s temperamentom ljudi kraja u kojem se igra - u Dalmatinskoj Zagori i Zapadnoj Hercegovini.

10. Božićno silo

Dolaze nam sveti dani i po dobrom starom običaju i ove godine u Grudama se organizira Božićno silo.
Ove godine mali jubilej jer je ovo 10. izdanje

Udruga za očuvanje kulturne baštine "Davorija" poziva vas ovog petka 17. prosinca u 19 sati u kino dvoranu Grude na večer tradicijskog pjevanja i glazbovanja

Nastupaju guslari iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine:

guslari Stojan Šipčić, Milan Vujović, Kosta Plakalović
guslari Ante Grubišić, Željko Keža i Jure Miloš

Pjevat će gangaši i gangašice iz Zapadne Hercegovine

Gosti večeri Branko Medak i tamburašku sastav Stari Fenjer. Da se običaji ne izgube kao i uvijek voditelji su Bujica i Vrano

Ulaz je naravno lobodan.

Dokumentarni film "Radio ganga"

Svjetskom premijerom filma 'Radio ganga', u srijedu 21. kolovoza u 21 sat na otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega, počet će 20. izdanje Mediteran Film Festivala.

"Radio ganga" je priča o Tomi, voditelju na radijskoj postaji u Grudama koji snima i arhivira gange jer je svjestan da ta tradicijska glazba izumire. Stoga želi da se ganga stavi na listu nematerijalnih dobara UNESCO-a i odlučuje povesti gangašku skupinu u Pariz kako bi im zapjevali. Film je nastao u produkciji širokobriješke kuće Kadar.

Nova knjiga o gangi Ankice Petrović

U izdanju Synopsisa iz Sarajeva i u sunakladnika Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno izdata je nova knjiga Ankice Petrović "Umjetnost pjevanja gange. Kulturna tradicija Dinarske zone"

Knjiga je rezultat višegodišnjeg proučavanja gangi i drugih oblika tradicionalnog seoskog pjevanja na Dinarskom području Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na područje Hercegovine, i Dalmatinske zagore, prvenstveno u svrhu izrade doktorske disertacije. Ganga je još uvijek jedan od najvitalnijih tradicionalnih muzičkih oblika na navedenom području. Mada se za nenaviknuto uho ganga doima kao neorganizirani zvuk, te joj se često uskraćuje mogućnost doživljavanja i opisa kao glazbeni oblik, to je za pripadnike seoskog društva jedan od najizražajniji vidova manifestiranja vlastite kulture i moćnih simbola njihova identiteta. Pored muzikoloških i antropoloških analiza gangi, snimljenih i proučavanih 1970-ih godina u trideset sela, knjiga također daje uvid u primjenu antropološkog pristupa za proučavanje gangi, u svrhu isticanja da se tu ne radi samo o osebujnom glazbenom nego i društvenom fenomenu.

Predgovor i dio sadržaja knige možete pročitati OVDJE

7. Božićno silo

Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti "Davorija" Grude i ove godine organizira Božićno silo, sedmo po redu. Silo će održati u kino dvorani Grude, u subotu u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Ova sila se trude svake godine predstaviti zanimljive i priznate guslare i gangaše. Tako ove godine dolaze iz Crne Gore višestruki guslarski prvaci Milan Filipović, Stojan Šipčić, Mišo Popović i Milan Vujović, a iz zapadne Hercegovine naša legenda Željko Šimić, Tomislav Kovač Strukić, domaćin Jure Miloš i predstaviti će se jedan mladi guslar - Mario Knezović.
Pjevati će gangaške skupine iz Gruda, Posušja, Tomislavgrada, Širokog Brijega i Mostara. U revijalno dijelu programa nastupiti će Branko Medak i tamburaški sastav Stari fenjer.
Voditelji programa kao i uvijek, a već su postali i zaštitini znak sila - Frano Mikulić i Bujica.

U čast sv. Kate grudski gangaši organiziraju festival gange

Povodom blagdana Sv. Kate, zaštitnice grudske župe, u nedjelju 25. studenog, u Grudama u boćarskom domu "Biberon" s početkom u 18 sati održati će se "Ganga fest". Organizatori su Udruga za očuvanje kulturne baštine "Davorija" i grudski gangaši. Očekuje se veliki broj gangaških skupina iz Hercegovine i Imotske krajine, te tako na jednom mjestu pokazati raznolikost i bogatstvo ovog pjevanja s kamena.

Ulaz je slobodan, svi ste dobrodošli