Administrator

7. Božićno silo

Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti "Davorija" Grude i ove godine organizira Božićno silo, sedmo po redu. Silo će održati u kino dvorani Grude, u subotu u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Ova sila se trude svake godine predstaviti zanimljive i priznate guslare i gangaše. Tako ove godine dolaze iz Crne Gore višestruki guslarski prvaci Milan Filipović, Stojan Šipčić, Mišo Popović i Milan Vujović, a iz zapadne Hercegovine naša legenda Željko Šimić, Tomislav Kovač Strukić, domaćin Jure Miloš i predstaviti će se jedan mladi guslar - Mario Knezović.
Pjevati će gangaške skupine iz Gruda, Posušja, Tomislavgrada, Širokog Brijega i Mostara. U revijalno dijelu programa nastupiti će Branko Medak i tamburaški sastav Stari fenjer.
Voditelji programa kao i uvijek, a već su postali i zaštitini znak sila - Frano Mikulić i Bujica.

U čast sv. Kate grudski gangaši organiziraju festival gange

Povodom blagdana Sv. Kate, zaštitnice grudske župe, u nedjelju 25. studenog, u Grudama u boćarskom domu "Biberon" s početkom u 18 sati održati će se "Ganga fest". Organizatori su Udruga za očuvanje kulturne baštine "Davorija" i grudski gangaši. Očekuje se veliki broj gangaških skupina iz Hercegovine i Imotske krajine, te tako na jednom mjestu pokazati raznolikost i bogatstvo ovog pjevanja s kamena.

Ulaz je slobodan, svi ste dobrodošli

Večer gange, gusala i dipala

U subotu, 27. listopada u caffe clubu "Casablanca" (kod Križa) u Širokom Brijegu će se održati sedma po redu „Večer gange, gusala i dipala“ s početkom u 19h.

Kao svake godine i ove će godine nastupiti poznata imena hrvatskog izvornog stvaralaštva s područja Hercegovine i Dalmacije, kao i neka nova imena koji će se okušati u sviranju tradicionalnih instrumenata.

Ulaz je slobodan

Večer gange, gusala i dipala

U subotu, 19. svibnja u Ljubuškom će se održati 6. po redu večer gange, gusala i dipala. Mjesto će održavanja je u dvorani Fragola u Radišićima. Očekuje nastup 15 guslara i diplara, dvadesetak gangaških skupina i nekoliko ekipa bećarca. Ulaz je besplatan, meza je besplatna, a piće će se prodavati po simboličnim cijenama. Živili!

Ganga

Grmljavinom, svojim gorskim treskanjem i ojkanjem, ganga zaglušila starinska pivanja: putničko, dijačko, svatovsko, divojačko, razorila lirsku pjesmu. Od drvlja i kamenja starinske pjevane lirske pjesme gradila svoje čvrste, rimovane (sličite) distihe-deseterce. Tek početkom dvadesetog stoljeća ganga pod imotskim nebom slavila pobjedu nad starijim, istančanijim i osjećajnijim oblicima pjevanja, ali nikada potpunu.

U mrkloj jesenskoj noći, kroz Grab i Kiticu, preko Osoja i Radovana, ispod Zavelima, izvijala se, drhtala, kidala i nadovezivala starinska putnička pisma. Patrljci pjesama, što su ih na istim putima, u isto takvim noćima, slobodeći se, pjevali Vlašići-kiridžije. Je li ta vokalna elementarna nepogoda u Imotu s vodama sašla s brdā ili se začela u polju, pod udarcima bure i gromova, nad ponornicom, blizu ponorâ? Jedna hercegovačka, sjećajući se sebe, pjeva:

Gango moja, ko te je iznio?

Škutor Mate, đava ga odnio!

Nikla ili se obikla, ganga je jedno stoljeće bila ono što su svih stoljeća bile vode. Izvirala iz svih brda i grla, huka je stâla kroz rivine i žlibine, nosila drvlje i kamenje, plodotvorni mulj, bistrila se u virovima, krenicama i kamenicama, napajala duše. Muška i ženska, momačka i divojačka. runovićka i zmijavačka, vinjanska i podbabska, drínovačka i prološka, pripoljska i krška. Muška brončana, ženska srebrena. Muška grla – topovska grla: duboka, ubojita, tamna. Ženska grla svijetla, zvonozuka, zvonka:

Moje grlo zvoni kano zvonce:

naučilo čuvajući ovce.

Pripoljska ponorna: u nju propadaju vode. Krška jamovita: u procijep ulijeće jato golubica. U pripoljskoj olovo, u krškoj srebro. Prípoljska raskalašna, silenska, prijapska. Krška ispred svoje prelijepe golotinje nosi grabovu granu. Vinjanska djevojačka: vilinska. Otočka rosna: u sumrak, pod jablanima. U zoru, kad se pomuzu krave. U ganginoj grmljavini dvije zlatne žice, munjine pletenice, prenapregnute od značenja, slike, smisla. Pred njezinim kovačom bio ozbiljan pjesnički nalog: od dvadeset vokala i šačice krhkih konzonanata skovati pjesmu. Mnogi su ga izvršili majstorski, na rasponu od usijane erotske, muške, crvene:

Ja sam svoga na Velimu skova,

kalila ga Mila Tucakova.

do sjetne, lirske, djevojačke, zelene:

Juko Bilin, di je tvoja kosa?

Vitar ti je po Mostaru nosa!

PETAR GUDELJ, IMOTSKA KNJIGA, Zagreb, 2017.

Guslarski CD "Opsada Sigeta 1966."

Povodom 50 godina od prvog izdavanja guslarskog nosača zvuka Željka Šimića, snimili smo prigodan CD koji će se predstaviti u subotu 16. prosinca na Božićnom silu u Grudama. Naime 1967. godine Željko Šimić za Jugoton izdaje svoju prvu ploču "Andrijica Šimić - gorski harambaša". Ploča je i dan danas legendarna i rado slušana te pravi klasik među guslarskim izdanjima. U želji da na poseban način obilježi ovu obljetnicu mladi guslar Jure Miloš organizirao je snimanje i izdavanje CD-a "Opsada Sigeta 1566.". Pjesmu je napisao Andrija Kačić Miošić. Želja nam je bila tako spojiti dvije legende - Šimića i Kačića. Napraviti svojevrsni puni krug jer je Kačić simbol književnog stvaralaštva u obliku guslarske pjesme, a Šimić je u današnjem vremenu modernizma jedan od posljednjih izdanaka starovinskog guslarstva. Samu pjesmu su otpjevali Željko Šimić i Jure Miloš. Snimanje i produkcija Tomislav Matković. Dizajn omota Dalibor Zorić.

Božićno silo u Grudama

Tradicionalno “Božićno silo” održat će se u subotu, 16. prosinca, u kinodvorani u Grudama, u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine “Davorija”. Riječ je o šestoj po redu guslarsko-gangaškoj manifestaciji na kojoj će nastupiti ponajbolja imena iz svijeta gange i guslarstva. Ove godine nastupaju guslari Željko Šimić, Zoran Marić, Zlatko Glavinić, Jure Miloš, Kosta Plakalović, Miloš Parović, Draško Malidžan i Vlastimir Barać te gangaši iz Gruda, Posušja i Širokog Brijega i Mostara. Po riječima organizatora Jure Miloša iz udruge “Davorija”, cilj je manifestacije očuvanje identiteta i prikazivanje kulture drugih naroda, odnosno izvedbi na guslama iz različitih područja, čime se žele oživjeti prijašnja ‘božićna sila’, druženja i pjevanja. ”U svrhu toga nastojimo svake godine razvijati ‘Božićno silo’ i stvoriti publiku koja će naučiti slušati gusle što je jako bitno” naglasivši važnost očuvanja tradicije i kulture jer, kako kaže Jure, čovjek bez kulture i tradicije je čovjek bez svoga identiteta.

Tijekom “Božićnog sila”, obilježit će se i 50. godišnjica od prvog izdavanja nosača zvuka guslara Željka Šimića. Šimić je prvi album izdao 1967. godine pod nazivom “Andrijica Šimić - Gorski harambaša” i to je jedna od najstarijih guslarskih ploča u izdanju Jugotona i jedna od najstarijih hrvatskih guslarskih ploča. U povodu te obljetnice na “Božićnom silu” Jure Miloš i Željko Šimić predstavit će zajednički nosač zvuka CD pod nazivom “Opsada Sigeta 1566”.

Izvor: www.grude-online.info

U Zagrebu predstavljena knjiga i CD „Ganga – s izvora glas“

U dvorani Matice hrvatske u Zagrebu u petak je predstavljena knjiga i CD „Ganga – s izvora glas“ u organizaciji Odjela za arheologiju i etnologiju Matice hrvatske i Udruge za očuvanje kulturne baštine i istobiti Davorija iz Gruda.

Dvorana je okupila veliki broj ljudi, a na predstavljanju je nazočio i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, aktualni ministar u Vladi RH Goran Marić koji je ujedno napisao predgovor u knjizi Ganga s izvora glas, kao i mnogi drugi.

Prije početka službenog dijela programa održana je minuta šutnje za pokojnog generala Slobodana Praljka.

U programu predstavljanja sudjelovali su Stipe Botica, Lidija Bajuk, Ante Kraljević, Goran Marić, Jure Miloš, Damir Zorić, Milan Bandić i Goran Marić. U glazbenom dijelu programa nekoliko stihova gangi otpjevale su gangaške skupine iz Gruda, Posušja i Širokog Brijega.

Nakon dvije godine snimanja i brižljivog biranja reprezentativnih pivanja gange završen je projekt koji se manifestirao kao izdanje s CD-om i knjižicom “S izvora glas”. 75 ganga od Cetine do Neretve otpjevalo je 23 gangaša. Birajući ona napoznatija, ali i najljepša pjevanja. Na samom CD-u većinu ganga pjeva Damir Miloš koji sa svojim momačkim glasom zorno prikaziva izvornu ljepotu gange. Uz njega s po nekoliko primjera sudjeluju i legende gangaškog pjevanja – Sire, Stipe Jelić, Đulić, Pegotić, Gigalović, Vencel, Milan, Kempesi, braća Kopilašići... samo su neka od imena koja su zabilježena na ovom CD-u.

Zahvaljujući Udruzi „Davorija“ i braći Miloš koji su najzaslužniji za ovaj događaj, Grude su gangu pomakle korak dalje od zaborava. Ova knjiga i nosač zvuka učinili su je nepropadljivom baštinom koja će se sačuvati za generacije koje dolaze iza nas.

 

Izvor: Grude Online

Večer gange, gusala i dipala u Širokom Brijegu

U subotu, 28. listopada s početkom u 19 sati u klubu Casablanca (kod Križa) u Širokom Brijegu održati će se šesta po redu „Večer gange, gusala i dipala“.
Organizator večeri je Dragan Soldo.
Kao svake godine i ove će večeri nastupiti poznata imena hrvatskog guslarstva s područja Hercegovine i Dalmacije. Predstaviti  će se i neka nova imena, novi mladići koji se okušavaju u sviranju tradicionalnih instrumenata.
Ulaz je slobodan, a bit će ića i pića. Svi ste pozvani i dobrodošli!

Predstavljanje CD-a i knjige "Ganga - S izvora glas" u Mostaru

Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti „Davorija” iz Gruda u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru poziva Vas na predstavljanje knjige i cd-a "GANGA - S izvora glas" koja će se održati u srijedu, 18. listopada 2017. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru - amfiteatar Vjekoslav Klaić, br. 13, s početkom u 18:30 sati.

Uz gangaške izvedbe s područja Gruda, Širokog Brijega i Mostara, o ovome će djelu govoriti:
• dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić, pročelnica Studija glazbene umjetnosti na Sveučilištu u Mostaru
• doc. dr. sc. Marko Tokić, profesor na Sveučilištu u Mostaru
• Tomislav Matković, snimatelj cd-a
• Ante Kraljević, autor knjige
• Jure Miloš, urednik knjige i cd-a